Nederlandse bibliotheken maken indruk op oosterburen

Nederlandse bibliotheken maken indruk op oosterburen - ekz benelux

Een bibliotheek in een kerk, een glijbaan, een robot en zelfs jongeren in de bieb! Een 20-tal deelnemers uit de Duitse bibliotheeksector kijkt hun ogen uit terwijl ze door ekz-benelux directeur Marc de Lange rondgeleid worden door 9 bijzondere, toekomstgerichte bibliotheken in Nederland. 

 

 

 

img-3
img-4
img-5

De studiereis is georganiseerd door BI-International en het Goethe-Institut eV. Onder de bezochte bibliotheken bevinden zich Rozet in Arnhem, de voormalige Sint-Pieterskerk in Vught en LocHal in Tilburg. De Lange werkt met plezier mee aan deze reis, want ekz-benelux hecht veel waarde aan samen innoveren. De Lange: “zonder innovatie staan we stil.”   

 

Bibliotheek Rozet

Tijdens de trip, die 4 dagen in beslag neemt, worden niet alleen de bibliotheken bezocht, maar ook stadswandelingen gemaakt en wordt er genoten van heerlijke maaltijden. Daarvoor hoeft de groep bij de eerste stop in Arnhem niet ver te zoeken, want restaurant Momento bevindt zich – net als de bibliotheek – in cultureel centrum Rozet. En dat is niet het eerste waar de groep zich over verbaast. 

Hanna Fisher (social media en online redacteur voor de stadsbibliotheek van München) schrijft in een blog over haar bezoek aan de Nederlandse bibliotheken:  “Met rolschaatsen het gebouw in? Natuurlijk, geen probleem. Glijbaan in het kindergedeelte? Natuurlijk waarom niet? Eten in de bibliotheek? Dat niet alleen, dankzij het open space-concept kun je je vrij bewegen tussen café, restaurant en bibliotheek.”

 

img-6

In de voormalige Petruskerk in Vught, die is getransformeerd tot multifunctioneel cultureel centrum, valt het de Duitsers op dat het klassieke gebouw in harmonie is met de moderne elementen. In de grote zaal van de voormalige kerk bevindt zich niet alleen de bibliotheek, maar ook een tentoonstellingsruimte een winkel en een café.

img-7
img-8

LocHal in Tilburg

Terwijl de groep per bus van a naar b wordt gereden, legt Rob Bruijnzeels (Ministry of Imagination, een ontwerpcollectief van architecten en bibliothecarissen) meer uit over het Nederlands bibliotheeksysteem. Een praktische invulling van tijd, daar worden onze buren wel warm van.  

In de LocHal in Tilburg valt vooral de afmeting van de hal op. Die ís wat aan de grote kant, vroeger waren ze hier namelijk met locomotieven in de weer, maar nu is deze hal – om met de woorden van de blogschrijfster te spreken: “een gigantische avonturenspeeltuin voor bibliothecarissen en bibliotheekgebruikers.” 

img-9
img-10
img-11

Met dank aan Hanna Fisher voor het leuke verslag en de fotos

Dat de 4-daagse tour langs de Nederlandse bibliotheken indruk heeft gemaakt blijkt uit het verslag en de quotes van de deelnemers die in de blog van Hanna terug te lezen zijn.

Meer weten over hoe de Duitsers denken over onze Nederlandse bibliotheken?
Lees de hele (Duitstalige) blog (met nog veel meer mooie fotos!) van Hanna Fisher hier. (NL vertaling via google translate hier)

ekz benelux
Geef hier je email adres in en klik op aanmelden